fbpx
11-tips-att-se-gora-i-och-runt-Kuching

11-tips-att-se-gora-i-och-runt-Kuching

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

Mina 11 tips att se och göra i och runt Kuching, Sarawak, Borneo!

Jag får ganska ofta förfrågningar om vad det finns att göra i Kuching och vad man inte skall missa om man reser till Kuching och Sarawak. För att slippa skriva dessa tips i personliga meddelande gör jag det enkelt för mig och skriver det här blogginläget.
Detta är min personliga åsikter och eftersom jag är starkt engagerad i att förbättra villkoren för djur och natur i regionen Sarawak kommer  jag också att dela tips där du, bara genom att bo, äta och dricka på stället kommer att bidra till de utrotningshotade djuren. Bra va?

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

1; Kuching.

Vi tar det från början och börjar med att du landar på flygplatsen i Kuching. Har du landat på andra flygplatser i länderna runt omkring Borneo, kommer du snart märka en stor skillnad. Ingen kommer att försöka få dig att bo på deras ställe, ingen kommer att jaga dig för att du skall åka med just deras taxi. Stämningen på flygplatsen är lugn och det är symtomatiskt för din resterande resa runt i Sarawak. 

Jag älskar att strosa runt i Kuching just för att det är så lugnt. Ler jag åt någon så får jag ett stort leende tillbaka annars är det ingen som tar notis om mig.

Resa ifrån flygplatsen:

Om du inte har någon som möter dig rekommenderar jag dig att ladda ned appen Grab till din mobil. Lättast blir det om du loggar in med ditt Facebook-konto. Det funkar även utan men tar lite längre tid.
En resa med Grab in till centrala delarna av stan kostar max 15 RM, ( ca 35 kr maj 2019).

2; Bo på Basaga Holiday Residences:

Det finns förstås massa ställen att bo på i Kuching, allt från en svit på dyra Hilton till en säng på ett backpackerställe men jag rekommenderar dig att bo på Basaga. Bor du där, går 50% av vinsten till arbetet med djuren på Matang Wildlife centre. 
Nu är det inte bara behjärtansvärt att bo på Basaga det är också mysigt. Det är som att bo i djungeln mitt i stan. Standarden är inte lyx snarare som ett pensionat. Poolen är ett andningshål i den tropiska värmen. 
Om du vill ha en guide till dina utflykter runt i Sarawak så finns Brandon Lim på Basaga som är en auktoriserad gudie.

Det finns en bar och restaurang som serverar både mer västerländska måltider som några mer Borneostyled rätter. Inte jättebilligt men kan vara skönt att slippa ge sig ut och leta restauranger särskilt de första dygnen när jetlag är som värst.

Basaga Holiday Residences
Basaga Holiday Residences
Basaga Holiday Residences
Basaga Holiday Residences

3; Att göra i Kuching:

Staden Kuching, en smältdegel av kulturer och människor. Här blandas gammaldags traditioner med det moderna samhället. Du kan besöka museer, tempel och se arkitektoniska underverk. Det finns  gott om stora moderna köpcentra, sk Malls eller så kan du handla souvernirer på indiska eller kinesiska marknaden.

Om du kommer till Borneo för att först och främst uppleva djur- och naturliv så rekomenderar jag dig ändå att ta en eller två dagar i Kuching för att få en känsla av den mångkulturella regionen. 

Några av mina favoritställen och upplevelser:

Kuching Waterfront

Ta en Grab från Basaga och skriv in Waterfront bazar så kör chauffören dig till centrala Kuching. Här kan du strosa efter Kuchingfloden tillsammans med barnfamiljer, kärlekspar och faktiskt andra turister. Sarawak är inte alls exploaterat för turism så de få turister som kommer till Borneo kan du möta här. 

Du kan inte undvika att se det som invånarna i Kuching inte är så förtjusta i, den enorma regeringsbyggnaden. Jag tycker det är häftigt men eftersom jag vet att det tillkommit av korrupta makthavare så förtar det mycket av det häftiga.
Det finns en nybyggd bro över floden som du absolut inte skall missa att gå över. Särskilt fint är det i solnedgången.

Fort Margherita:

Vill du ta en tur på floden finns flera alternativ allt från en kort ”taxitur” i en traditionell liten båt som kostar 1 RM per överfart till solnedgångskryssningar med dansuppvisning. 
Fort Margherita, på andra sidan floden finns detta museum där du lär dig allt om James Brook, den första vita Rajan. Jag har besökt detta museum flera gånger och vid varje besök lär jag mig något nytt.  Jag tycker det är så intressant att en engelsman lyckats göra så mycket gott för Sarawak utan att ha en vilja att införa brittiska sedvänjor när det gäller kultur och kläder. För mig är Fort Margherita är måste! 

Åker du över floden för att besöka fortet kommer du dessutom att promenera genom en Malayby, kampong. Malayerna är en av många folkslag i Sarawak. Husen är mer färgglada än hos andra folkslag och istället för gatuhundar möter du många katter.

På tal om katter så betyder Kuching, katt och det är något staden gjort allt för att slå mynt av. Det finns många statyer med katter och det finns ett museum.

Kattmuseum

 Har du mer än dag i Kuching eller om du är en kattnörd av stor rang är det värt att besöka detta museum. Jag gillar katter men i min smak blir detta besök på gränsen till vad jag stod ut med. Inträdet 3 RM är ju inte mycket så varför inte besöka detta galna museum!? Utsikten utanför är fantastiskt och eftersom museet är inrymt  i en statlig byggnad så är miljön runt omkring även den vacker.

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

Kinesiska och Indiska kvartern:

Dessa mysiga kvarteren finner du precis framför Waterfront och floden. Vandrar du kring i de indiska kvarteren hittar du allt du kan behöva när det gäller tyger, kryddor, grönsaker och billiga kläder. De kinesiska kvarteren är minst lika sevärda med alla sina tempel, matställen och affärer. Letar du kinesiska traditionella mediciner bör du åka hit där det finns flera butiker som säljer allt du kan behöva.
Runt Carpenter street i de kinesikska kvarteren finns många barer och lite trendigare caféer med veganrätter.

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
Monkee bar Kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

4; Monkee bar och Bear garden

Eftersom jag samarbetar med Project Orangutang kan jag inte hoppa över att nämna att du kan besöka Monkee bar och eller Bear garden i Kuching. 
Båda ställen ger 50% av vinsten på det du dricker och äter går direkt till arbetet på Matang wildlife centre. 
Ser du västerlänningar som arbetar är de alla volontärer som bidrar med sin arbetskraft till förmån för djuren.

5, Semenggoh Orangutan Centre.

45 minuters bilfärd från Kuching finns ett nationalpark där du har en chans att se orangutanger som lever i ett halvvilt tillstånd. Dessa orangutanger blir matade i djungeln vid bestämda tider och det är då vi har chans att se dem komma för att få mat. Även om dessa orangutanger inte kan betraktas som helt vilda är det en upplevelse att se dem så nära, uppe i träden. 

Mattider är klockan 9 och klockan 15. Parken öppnar en timme innan. Matplatformarna ligger högst upp i parken och det är en ganska lång promenad så kan du  köra eller bli körd upp finns det en stor parkering där bilen kan stå gratis. Inträdet till parken gäller för en dag vilket är bra om du inte ser några orangutanger på förmiddagen kan du återvända till eftermiddagen.

Störst chans att få se orangutangerna komma för att få mat är från slutet av mars till slutet av oktober. Övrig tid finns det frukt i djungeln så orangutangerna kan själv hitta sin mat. Jag har varit där i januari när det inte kom några orangutangern men det kändes ändå som ett bra besök eftersom det var spännande att sitta och vänta på dessa fantastiska djur. Gudierna hade också mer tid för oss besökare än de brukar ha när det finns både fler orangutanger och där med fler turister

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

6; Matang Wildlife centre

35 minuter väster om Kuching ligger Matang wildlife center, ett räddningscenter för de utrotningshotade djuren i regionen Sarawak. 

Det är det här centret jag är med och stöttar på flera olika sätt. Dels arbetar jag som volontär i projekt knutna till centret och organisationen Project Orangutan och dels samarbetar jag via föreningen Borneo-vänner med dem och arrangerar rundturer för svenskar. 100% av vinsten från dessa rundturer går till arbeteeet på Matang wildlife centre.

Åker du hit på egen hand är lätt att tänka att du besöker en sämre djurpark där flera djur bor i burar och inte kan röra sig som de skulle kunna i frihet. Jag kan dock intyga att alla som arbetar med djuren på Matang är djupt engagagerade i djurens bästa. Deras största önskan är förstås att alla djuren bara kunde släppas ut i djungeln igen. 
Grundaren av Project Orangutan, Leo Biddler har vigt sitt liv åt orangutangerna, den malaysiska björnen och alla andra djur som tragiskt nog hamnat på Matang. 

Inga djur på Matang finns där för att i första hand visas för turister. De är alla djur som på ett eller annat sätt räddats från olaglig fångenskap.

För att djuren skall kunna släppas tillbaka till frihet eller om det är omöjligt, få ett bra liv på centret behövs pengar, massor av pengar. Ett sätt att bidra med pengar är att boka en rundtur med Borneo-vänner. 

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

7; Bako National park.

Vill du se de utrotningshotade Näsaporna och Silvrig lövapa har du stor chans att få se dem om du åker till Bako nationalpark. Du kan åka dit som en dagsutflykt från Kuching om du är morgonpigg men jag rekommenderar att du spenderar en natt i parken. En guidad nattvandring med ficklampor är en upplevese särskilt om du har tur att se 1000-tals eldflugor. När jag såg eldflugor en stjärnklar natt var det som jag befann mig i filmen Avatar – ett oförglömligt minne!

Baku nationalpark ligger på en halvö som du bara når via båt. Det tar ca 45 minuter att åka från Kuching till det lilla färjeläget där båtarna avgår. Billigast blir det om du delar båt med 5 andra, vilket aldrig verkar svårt att få till. Båtturen tar 20 -30 minuter beroende på hur mycket vågor det finns på havet.

Väl framme, finns det en huvudbyggnad där du kan äta, besöka en liten utställning och köpa lite souvernier. De flesta som kommer hit väljer att vandra någon av de leder som finns i nationalparken. Störst chans att se näsaporna och de andra aporna är dock kring huvudbyggnaden. Jag har varit där 3 gånger och alla gånger har jag sett de fantastiska näsaporna.

Tävla och vinn en resa med oss
Ingen kontakt-policy med vilda djur
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

Du kan tyvärr inte bada på den otroligt vackra standen som ligger framför huvudbyggnaden. Med jämna mellanrum får stranden besök av krodiler och de är livsfarliga för oss människor. 

Blir du badsugen finns två alternativ. Ta en vandring till andra sidan av halvön och bada på en egen strand eller gör upp ett pris med chauffören på båten som tar dig till Bako så kan han köra dig till en krokodilsäker strand. 

Åker du på en dagstur, tänk på att sista båten tillbaka till färjelägret avgår klockan 15. Båtarna har svårt att lämna senare på grund av tidvattnet. 

8; Sarawak Cultural village.

Jag gillar denna park som kan beskrivas som ett slags Borneos Skansen. Detta ”levande museum” kombinerar historia, tradition, livsstil och arkitektur med en del utbildning och även en del teater för att skapa en verkligt mångkulturell upplevelse. Sju unika traditionella byggnader ger dig den perfekta översikten över Sarawak, dess folk och kulturer. Här får du en inblick i livet i ett långhus samtidigt som du får uppleva gästfriheten hos Sarawaks invånare.

Det tar ca 45 minuter med en Grab från Kuching och priset är ca 40 RM enkel resa. 

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

9; Permai rainforest resort

Granne med Kuching cultural village ligger det här mysiga ställe. Har du tid så rekommenderar jag att du stannar här några dagar för det finns massor att göra. Bada i deras kalla djungelpool, paddla, klättra i träden, vandra korta eller längre vandringar och inte minst bo i en trädkoja. 

Denna resort är en av det första som tagit ställning för miljön i regionen. Här får du inga platssugrör och ägaren kämpade emot en linbana upp till toppen som skulle förstöra miljön. Vill du besöka toppen får du räkna med en tre timmar lång vandiring upp och en två timmar lång vandring nedför. De som varit på toppen beskriver en hänförande utsikt.

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

10; Lundu Basaga Holiday Resort.

Mitt paradis på jorden. Det var hit jag kom när jag började att arbeta som volontär för Project Orangutan. Det var här jag arbetade i månader med att anlägga komposter och skapa en fina miljö för våra gäster. 
Resorten ligger strax utanför den lilla staden Lundu. 2 timmars bilresa ifrån Kuching. 

Resorten ger 50% av vinsten till arbetet för djuren på Matang wildlife center.

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

Bor du här får du njuta av havet och tystanden långt borta från allt. Poolen kan ibland nästan vara för varm men svalkar underbart i solnedgången. 

Personalen här är min familj på Borneo så hälsa från mig när du kommer dit.

Bara en liten bit härifrån växer världens största blomma, Rafflesia.

11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

11; Rafflesisa

Bor du i Lundu måste du självklart besöka Gunung Gading National Park och har du tur blommar världens största blomma, Rafflesian. Boka en guide så visar de dig denna blomma. Det är i stort sett omöjligt att hitta blomman om du inte har en guide så det är väl värt den lilla extra  kostnaden.
När du har sett blomman så rekommenderar jag dig att ta en vandring till något av de olika vattenfallen som finns i denna nationalpark. Det är en kort och enkel vandring till vattenfall 1. Är du sugen på en längre vandring så rekommenderar jag vattenfall 7. 

Båda dessa vattenfall kommer att belöna dig med ett härligt svalkande bad. Glöm inte att ta med dig badkläder och kanske ett lunchpaket så du inte behöver gå därifrån enbart för att magen knorrar.

rafflesia och jag
Gunung Gading National Park
Gunung Gading National Park

Upplev detta samtidigt som du bidrar till arbetet med djur och natur på Borneo!

Detta var ett smakprov på vad du kan se och uppleva i och runt Kuching i regionen Sarawak på Borneo. 

Det finns självklart så mycket mer att göra. Du kan besöka grottor, flera underbara stränder, åka bambuflotte på floden, bo i långhus och göra vandringar på flera dagar djupt in i regnskogen. 

Vill du uppleva en del av detta och samtidigt stödja arbetet med de utrotningshotade djuren och en bättre miljö så kan du följa med på en av de rundturer som jag är med och arrangerar. 100% av vinsten från dessa rundturer går direkt tillbaka till våra samarbetspartners på Borneo. 

Läser du detta före den 15 juni 2019 kan du ha chans att vinna en plats på höstens rundtur.

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller vill boka en plats på vår nästa rundresa. 

Jag hoppas du får glädje av mina tips. Kommer du till Kuching blir jag glad om du hör av dig. Vi kan träffas och äta en Laksa och dricka en Kopi peng 🙂 

Jag och Borneo-vänner blir jätteglada om du delar detta i dina egna kanaler.

Tävla och vinn en resa med oss
Strand Sarawak Borneo
Balanserar
Djungelvandring sarawak
Djungelvandring sarawak borneo

Lämna ett svar

tio − 3 =

Stäng meny