fbpx
Jobba som volontär på Borneo
Rengör poolen

Jobba som volontär på Borneo

Tänkte använda detta utrymme till att berätta lite om hur det är att jobba som volontär på Borneo. Jag får många frågor om mitt arbete och framförallt hur man får liknande arbeten. Lite kul är att jag ofta får frågorna från äldre släktningar till någon ung människa. Gemensamt för alla är att de älskar djur och skulle må så bra om det fick göra något meningsfullt för de utrotningshotade djuren.

Tyvärr måste jag nästan alltid göra dem besvikna. Vill man arbeta som volontär  med djuren kostar det pengar, vilket många unga inte har. Det är stor skillnad att jobba som volontär med djuren och för djuren. 

Jobba som volontär på Borneo med djuren.

De organisationer som arbetar för de utrotningshotade djuren såsom orangutangerna och malaybjörnen, är alla välgörenhetsorgansiationer där i princip alla arbetar ideellt. Dessa organisationer är helt beroende av andras välvilja. Donationer och adoptioner av djur är några sätt att få in pengar till verksamheten. Ett annat sätt är att låta människor komma och hjälpa till med olika sysselsättningar runt omkring djuren. Då betalar de för detta.

”31% of the project cost covers food, accommodation and transportation of you, the volunteer
11% is a contribution to Sarawak Forestry Corporation
58% of the project cost is a donation to the orangutan and our work on Borneo”

från Project Orangutan

Boende och mat:

De volontärer som kommer till oss på Project Orangutan betalar för att vistas 2 eller 4 veckor på Matang wildlife centre. De bor inne i parken och delar (oftas) hus med några andra betalande volontärer. De får en peng att köpa mat för så de kan laga sin lunch och middag. Pengen räcker till enkel basmat och den handlas påväg till Matang wildlife centre. Det tar ca 30 minuter med bil till närmaste större affär så dett gäller att tänka till vad som behövs handlas.
När volontärerna är installerade i sina hus får det ett schema för de kommande 2 veckorna. Ofta arbetar man i två pass, ett på förmiddagen och ett efter lunchen.

Alla volontärer får först stränga order om att det är absolut förbjudet att ha någon fysisk kontakt med djuren. Blir man påkommen med att klappa ett djur får man lämna parken utan att få några pengar tillbaka. Jag har skrivit lite om varför detta är så viktigt under sidan ”ingen kontakt-policy”.

arbeta som volontär på Borneo
Volontärer på väg till Matang Wildlife Centre
arbeta som volontär på Borneo
Framme!

Arbetsuppgifter:

De arbetsuppgifter som de betalande volontärererna får göra bland djuren beror på vad som behövs göras och kan variera från tid till tid. Som volontär får du inga specialjobb som är enklare att utföra. Du förväntas vara en i gänget av de som är anställda så länge du är i parken. 
Förmiddagspassen brukar ägnas åt att mocka ”skit” och rengöring av de burar som djuren bott i över natten. På eftermiddagen kan du få vara med att tillverka leksaker till orangutangerna och malajbjörnarna. Leksaker som behövs för att djuren skall få träna sina naturliga beteenden att hitta mat. 
Övriga arbetsuppgifter kan vara att bygga olika konstruktioner till djuren, gräva och plantera växter eller laga mat till djuren. Alla arbetsuppgifter utförs i ett väldigt varmt klimat med hög luftfuktighet. Du lär dig att svettig har en annan innebörd än i Sverige 🙂 .

jobba som volontär på Borneo
Malaybjörnarna får leksaker att träna matletande
jobba som volontär på Borneo
Volontärer gör fler kul grejer till djuren!

Jobba som volontär för djuren.

När jag jobbar på Borneo så jobbar jag för djuren vilket innebär att jag utför arbetsuppgifter som organisationen just då behöver mig till. Jag blir en del av temet som arbetar med allt annat än just den dagliga skötselen av djuren på Matang wildlife centre. Jag betalar min egen flygresa till Borneo men jag får gratis boende och en peng till mat. Matpengen räcker till de flesta måltider om jag lagar min egen mat. Det räcker inte till att äta ute och eller till en öl på kvällen.

Mina arbetsuppgifter:

En av de saker jag arbetade med under min senaste vistelse i Kuching, Borneo var att göra doftljus. Ett monotomt arbete i hög luftfuktighet tillsammans med många myggor! Jag vill inte avskräcka dig men vill heller inte ge en bild av en skön tillvaro i ett tropiskt land långt borta från det vanliga livet i Sverige. Det är otroligt varmt och svettigt och eftersom jag arbetar för en välgörenhetsorganisation som enbart lever på pengar de kan få in via donationer och andras välvilja, försöker vi att göra av med minimalt med pengar till verktyg och annat som skulle kunna underlätta arbetet.

 Vi tillverkar dessa doftljus av två anledningar. Först och främst som ett sätt att få in pengar till arbetet med djuren men även som ett sätt att återvinna både flaskor och matolja från våra barer och restauranger. 74% av ljusen består av åtevunnet material. 
jobba som volontär på Borneo
Rengör poolen

Solbrännan lyser med sin frånvaro.

Allt arbete är inte lika montont och svettigt! Rengöra poolen är ett kul jobb där det finns en chans att bättra på sin solbränna. 
Det här med solbränna är annars något som lyser med sin frånvaro. Jag hade någon difus bild av att jag skulle gå omkring med en snygg brun färg på huden efter att ha tillbringat månader i ett tropiskt klimat. Snabbt lärde jag dock mig att det gäller att undvika solen så ofta som möjligt. Det är för varmt att arbeta i solen. Jag har mer än en gång gått upp supertidigt eller till och med arbetat i ficklampans sken för att orka arbeta.

Från chaufför till farmare.

Andra arbeten jag har gjort för organisationen är att hjälpa till med de betalande volontärerna. Det ingår en utflyktsdag i deras program och då behövs någon som kör dem och visar dem runt. Det jobbet är också väldigt kul!

Jag har också planterat mängder av citrongräsplantor åt organisationen som skall kunna användas till doft till de ljus vi tillverkar. 

Annat jag sysslat med  som volontär är att anlägga komposter, göra utsmyckningar på vår resort, tagit sticklingar av växter för att få många härliga gröna växter utan att behöva köpa dyra krukväxter. 

jobba som volontär på Borneo
Fixar plantor av citrongräs
jobba som volontär på Borneo
betalande volontärer hjälper till att plantera

Boende:

Jag kan inte komma ihåg alla mina olika ställen jag har sovit under mina volontärsresor. Men för att nämna några; i öl-och sprit-förrådet till restaurangen, i en stor kingsizesäng hemma hos Leo som är grundaren av Project Orangutan, i en säng som var så fuktigt att det kändes som jag la mig i våta lakan mitt i regnskogen, i en ett rum i volontärsboendet där väggarna till grannarna var gjorda av masonit, i ett rum utan AC med fönster så stora att det kändes som jag bodde i ett växthus och i en lånad säng i parkarbetarnas bostad. 

Har jag haft tur har jag haft tillgång till någon form av AC vilket har känts som en otrolig lyx. Alla sovplatser har haft fläkt, tack och lov!  

Några ställen har varit lyxigare och några varit betydligt enklare. Som volontär kan du inte förvänta dig så mycket bekvämligheter och får vara beredd på att vara flexibel. 

Stora fönster blir växthus
jobba som volontär på Borneo
Säng i djungelhus bredvid bur för silverapaunge
jobba som volontär på Borneo
sovplats för några nätter

Att tänka på när du vill arbeta som volontär:

Till sist vill jag lägga till några punkter som du bör fundera på om du vill arbeta som volontär för djuren på Borneo.

1; Åkt inte om du har ett behov av att fly undan något jobbigt och tråkigt. 

Allt för många som kommer till vår vår organisation ger upp efter ett tag. Gemensamt för de som ger upp är att de varit med om något tråkigt, tragiskt eller jobbigt. De tänker sig att allt kommer att bli bättre om de får skingra sina tankar och göra något gott för någon annan. De hoppas att genom att spendera någon tid långt hemifrån kommer det att kännas bättre när de kommer hem igen. Tyvärr är det ingen dans på rosor att arbeta i tryckande värme i en helt annan kultur än den du är van vid. Eftersom pengar alltid är en bristvara och helst skall gå till djuren så finns inte resurser till att köpa verktyg eller annat som kan underlätta ditt arbete. För att orka och klara detta bör du vara i både god fysisk och psykisk hälsa. 

2; Hur mycket klarar du dig på egen hand?

Jag känner inte till hur andra organisationer arbetar men i vår organisation gäller det att du kan stå helt på egna ben. Visst kommer det säkert finnas någon som du kan fråga och alla försöker hjälpa till så gott det hinner och har möjlighet. Men till syvende och sist får du räkna med att vara din egen lyckas smed. I bland arbetar du långt i från andra och kvällarna kan bli både långa och ensamma. Bilen du kör är inte utrustad med AC och kan krångla på de minst önskvärda sätt och ställen. Även om du har köpt ett simkort för regionen så är internet svajigt och det går inte att ha kontakt som du är van vid.

jobba som volontär på Borneo
Väntar på bra internet.
jobba som volontär på Borneo
Bekämpar myggorna
jobba som volontär på Borneo
Motorkrångel
jobba som volontär på Borneo
Ett gäng volontärer fixar vår middag.
När James lagar mat blir det gott!

3; Bo tätt inpå andra människor!

Volontärshusen är inredda för att så många som möjligt skall kunna dela bostad. Du kan inte räkna med att få ett eget rum men får du en rumskompis så är det av samma kön. Jag har nästan aldrig delat rum med någon men väl hus med flera. Detta är det jag tycker är den svåraste biten, trots att jag är väldigt social och älskar att möta nya vänner. Första två vecckorna är det hur kul som helst men sen börjar man upptäcka varandras små tillkortakommanden. Efter månader tillsammans där du delar kök, matbord, badrum och arbetsplats är det svårt att vara på gott humör större delen av tiden. Svårast har jag tyckt det varit när det förväntas att jag skall äta alla måltider tillsammans med de andra volontärerna. Även om maten de lagar är god och nyttig så vill jag ibland få välja när och vad jag skall äta. Det blir även massa outalade regler kring matlagning och disk som jag har svårt att blunda för. 

Men 75% av tiden är det helt underbart att få lära känna andra människor från hela världen 🙂 

En kavalkad av bilder från mina äventyr som volontär i regionen Sawarak på Borneo.

jobba som volontär på Borneo
Kvällshäng när det är som bäst!
Nya vänner firar ledig dag.
Bygger nytt staket.
jobba som volontär på Borneo
Planterar palmer.
Jag har förberett för en gäst som vill ha en romantiskt middag.
jobba som volontär på Borneo
Fixar sticklingar.
Kartong till mina komposter.
jobba som volontär på Borneo
Nya vänner.
jobba som volontär på Borneo
Eddie och jag.
Min familj på Borneo.

Vill du arbeta som volontär på Borneo?

Har du frågor hur du kan arbeta som volontär på Borneo, är du varmt välkommen att ta kontakt med mig antingen här under i en kommentar eller skicka ett mail till Borneovanner@gmail.com.

Vill du först komma till Borneo och se hur det är, kan du  följa med oss på en 11 dagar lång runtur. Din resa kommer att bidra till att djuren på Matang Wildlife centre. 100% av vinsten går direkt tillbaka till djuren.

Dela gärna detta till någon du tror är intresserad. Tack för hjälpen!

Ha det gott!

Annika

Lämna ett svar

ett × två =

Stäng meny