fbpx
Varför finns de utrotningshotade djur på wildlifecenter?
Den komplexa bilden av att försöka rädda de utrotningshotade orangutangerna

Varför finns de utrotningshotade djur på wildlifecenter?

Har du funderat på varför de finns utrotningshotade djur på olika wildlifecenter eller rescuecenter? Och vet du hur dessa center i många fall finansieras?

De flesta vet att det finns några olika wildlife centre på Borneo  där man många gånger arbetar för att försöka återföra utrotningshotade djur till regnskogen, där de hör hemma, men få av de människor vi möter har en klar bild av verkligheten bakom tillkomsten och driften av dessa.

Problemet med att, till exempel, orangutangerna och de andra djuren såsom den Malaysiska björnen och trädleoparden, snart kommer att vara utrotade från vår planet har väldigt lite att göra med utsläppen av växthusgaser och den hotande miljökatastrofen som flera tycks tro. Det som hotar djuren är först och främst tjuvjakt, smuggling av ungar där mamma först har dödats och skövlingen av regnskogen där orangutangerna och de andra djuren har sitt habitat.

Korruptionen i Malaysia är en av världens största och regionen Sarawak på Borneo toppar den ligan. Enligt lag är det förbjudet att jaga aporna och de andra utrotningshotade djuren. Det är förbjudet att hugga ner träden i regnskogen för virket och det är förbjudet att anlägga palmoljeplantage inne i regnskogen. Ändå sker allt detta, dagligen!

När det finns enorma summor pengar att tjäna hjälper det inte att lagarna finns, så länge de som är satta att skydda lagarna väljer att fylla sin egen plånbok.

”När det finns enorma summor pengar att tjäna hjälper det inte att lagarna finns, så länge de som är satta att skydda lagarna väljer att fylla sin egen plånbok. ”

Borneo-vänner stöder i första hand ett projekt knutet till Matang wildlife centre, som får ta hand om de djur som hållits i olaglig fångenskap, försökts smugglas ut ur landet eller som på något annat sätt hotas av att dödas. Det övergripande ansvaret för Matang wildlife centre, har Sarawak Forestry Corporation (SFC) .

Orangisationen, Orangutan Projects, grundades av Leo Biddle 2006 och har sedan dess samarbetat med SFC. De arbetar dag och natt för att djuren på Matang skall få en drägligare tillvaro eftersom de statliga pengarna inte är tillräckliga.
Pengar behövs så att burarna kan bli större, marken större i inhängnaderna och till att fylla lageret med nödvändig medicin. Det behövs pengar till att tillverka leksaker till djuren i fångenskap så att det har något att syssla med i sina inhängnader och burar. Annars är risken stor att djuren blir deprimerade och behöver ta lugnande mediciner.

I dag lever organisationen på pengar de får in via donationer och via betalande volontärer. Organisationen samarbetar även två små pensionat / resorts och två barer i Kuching där 50% av vinsten går till projektet. Borneo-vänner blev 2019 en av de största bidragsgivarna tack vare våra 2 turer där 100 % av vinsten skänkts.

Kostnaderna att driva Matang wildlife center, hålls nere genom att volontärer hjälper till med arbetet, både de som betalar för att stanna 2 – 4 veckor och de som arbetar för mat och husrum men stannar under betydligt längre tid. Även veterinären på anläggningen arbetar som volontär.

Genom att resa med Borneo-vänner kan du alltså göra en insats för djuren på Matang.
Nästa resa äger rum den 22 mars till den 1 april. Boka innan den 15 januari och du betalar endast 13 000 kr (singeltillägg 1000 kr) för 11 dagars unika upplevelser. 100% av vinsten går direkt till arbetet med djur och natur på Borneo.

Höstens planerade resa 18 till 28 oktober.

 

kvällsmat
Inför klättringen
11-tips-att-se-och-gora-i-och-runt-kuching

Lämna ett svar

4 × fyra =

Stäng meny